0 Вибрані товари
0
07:12:44 - 20.10.2018

Рахат - Лукум

рахат - лукум

Лукум

Ця солодкість більше відома в наше країні як рахат-лукум, що в принципі не зовсім коректно. Рахат-лукум на батьківщині цих солодощів - в Сирії і Туреччині - називається тільки один з видів лукума, при приготуванні якого використовують борошно. Буває і лукум без борошна, який прийнято називати Шакер-лукум.

У нас рахат - лукум дуже популярний. Найчастіше на прилавках магазинів або на ринках він продається у вигляді нарізаних шматочків, рясно присипаних цукровою пудрою. До речі, саме за такий вид ця солодкість і отримала свою назву: рахат-лукум в перекладі з турецької означає «зручний шматочок». І саме лукум - смачний сувенір, який найчастіше привозять туристи з сонячних турецьких курортів. Там він може бути будь-яких кольорів, будь-якого смаку і з самими різними наповнювачами у складі: східні кулінари знають толк в вишукуваннях.
Але при всій популярності рахат лукум - це кондитерський виріб. І дехто може навіть запідозрити, що, як і будь-яка насолода, лукум може бути шкідливий для здоров'я при всіх його достоїнствах. Так давайте розставимо всі крапки над «і».
Склад лукума:
Головні компоненти складу, які присутні у всіх без винятку сортах рахат-лукум - це крохмаль, вода і цукор. Трохи розварений в воді, а потім застиглий крохмаль забезпечує приємну м'яку консистенцію вироби. Цукор же додає їй солодкий, десертний смак. Це - єдині інгредієнти складу так званого білого лукума. Будь-який інший вид, що відрізняється за смаком або кольором, містить в своєму складі натуральні або синтетичні барвники або харчові добавки.
Зрозуміло, здавна для приготування рахат лукум використовували різні фруктові соки. Саме в них додавали крохмаль і цукор, отримуючи м'які цукерки з натуральним смаком. Не менш часто цукерки наповнювали горіхами або арахісом. У деяких випадках цукор в складі замінювали медом, в інших - до складу додавали борошно. Дуже вишуканим, крім того, вважався лукум з додаванням пелюсток троянд.
Всі ці компоненти, що входять до складу лукума, змішані, приготовані і спеціально витримані певний час, і визначають якості і властивості цих ласощів.
чим корисний
Лукум - це солодка батарейка для організму. Простий цукор або мед, що міститься в складі ласощі, є багатим джерелом енергії для м'язів і мозку. Крохмаль ж представляє із себе ті ж прості цукри, зібрані в довгі ланцюги. В організмі він також розщеплюється з виділенням великої кількості енергії.
Але ще більша користь лукума у ​​фруктових або горіхових сортах. Але тільки в тих випадках, коли для приготування використовується дійсно натуральний сік, а не розбавлені водою барвники та ароматизатори. І горіхи, і соки, і пелюстки троянд - всі вони містять певні вітаміни і мінеральні компоненти, які будуть дуже корисні організму. Варто тільки врахувати, що навіть в натуральних соках після приготування і супутньої термічної обробки частина вітамінів руйнується. Горіхи ж у цьому відношенні більш стійкі, тому рахат-лукум з горіхами можна визнати найкориснішим.
І ще один дуже важливий момент: як і будь-яка насолода, рахат лукум піднімає настрій. Причому для цього є не тільки психологічні (цукерка - це завжди маленький сюрприз!), А й суто фізіологічні передумови. Сахара, які входять до складу лукума, викликають викид в кров серотоніну, який, діючи на нервові закінчення в мозку, призводить до збільшення активності мозку і сприяє підвищенню настрою. Отже, одна сторона медалі нам видно добре. Подивимося тепер і на іншу.
Шкода:
При всіх перевагах лукум - це насолода. Ті ж цукру, які роблять його смак приємним та незабутнім, можуть перетворитися і в великі неприємності в разі неприборканої пристрасті у вживанні навіть такою м'якою і непріторной цукерки. В першу чергу, не варто рахат лукум вживати тим, хто страждає від діабету. Підвищення рівня цукру в крові у них відбудеться відразу ж. При цьому навіть певну кількість крохмалю, який здатний цей рівень після гіперглікемії злегка знижувати, може не допомогти.
Якщо цієї східної солодощі переїсти, це може позначитися на стані зубів. І хоч це не така «жорстка» солодкість, як, скажімо, льодяники або козинаки, залишки цукрової пудри в роті свою справу зроблять.
Навіть містить в складі багато легкозасвоювані вуглеводи, рахат-лукум сам по собі не буде здатний викликати такі серйозні порушення обміну речовин, які можуть привести до ожиріння або діабету. Але разом з іншими солодощами - тортами, булочками і шоколадом - цілком цю тенденцію підтримає. Ну і не можна не згадати про сьогоднішні звички виробників лукума готувати його з використанням різних барвників і харчових добавок. Цим грішать не тільки наші, вітчизняні виробники. Часом навіть сама Туреччина - батьківщина лукума - не може похвалитися відсутністю в східних солодощах E-компонентів. А вони, як відомо, користі організму не несуть.
Тому однозначний висновок про корисність «шматочків задоволення» зробити складно.
Солодкість рахат-лукум - це гастрономічне задоволення. Його не можна їсти, як хліб, кілограмами - тоді загубляться всі його достоїнства і залишиться тільки шкоду. Але якщо потроху є натуральний фруктовий або горіховий сорт зрідка, смакуючи його і радіючи кожному шматочку, то він обов'язково благотворно позначиться і на емоційному стані, і на здоров'я організму в цілому.

07:12:44 - 20.10.2018
Повернення до списку